top of page
Search
  • Writer's pictureДени Бояджиева

Типове нарциси и как да се справим с тях.

Updated: Mar 20, 2021

Най-вероятно всички познаваме поне един човек с нарцистична личност или сме се сблъсквали поне един път с нарцис на работа, във връзка или дори в семейството.


Има различни видове нарцисизъм, като според мен най-опасни са скритите нарциси, тези, които не са изцяло и екстремално арогантни, самовлюбени и манипулативни. Нарцисите избягват на всяка цена да бъдат раними. Те разчитат на това, че са „специални“, че са по-добри от другите, защото не си позволяват да бъдат слаби и да търсят помощ. Скритите нарциси обикновено са достатъчно интелигентни и знаят как да привлекат хората към себе си с чар, приятен разговор и хубав външен вид. Ако някой още в началото стане арогантен или манипулативен, той много бързо ще изгуби публиката, и обожанието, от което се „храни“. Скритите нарциси са експерти в това да прикриват най-отявлените нарцистични черти.


Много често един прикрит нарцис ще ви постави на пиедестал. Това веднага би направило и него по-специален, защото той е близък с вас, защото споделяте лични проблеми или тайни. Ако вие сте перфектен, ако някой ви обожава, то той не може да се разочарова от вас, а един истински нарцис избягва на всяка цена слабостта и ранимостта. Той ще пропусне всичките черти, които ви правят човешко същество (болест, тъга, притеснение). Ако сте известен с нещо, познат на много хора или наистина добър в дадена област, един прикрит нарцис би направил всичко възможно да се сближи с вас, защото това ще го направи специален по асоциация.


Прикритите нарциси не обичат да ви питат директно за неща: какво вие искате, какво на вас ви се прави. Вместо да се допитат до вас, те просто ще организират даденото грандиозно събитие и ще ви поканят да дойдете с тях, а вие няма да можете да кажете „Не“. Например, един прикрит нарцис ще се появи пред вратата ви в петък вечер с билети за невероятен концерт или пътуване, ще е организирал всичко по това вълнуващо събитие, но без да се допита до вас и вашите желания, или да има предвид, че сте болни или уморени и сте очаквали тиха вечеря само двамата. Концертът или пътуването ще е нещо интересно за него, нещо, което на него му се прави и тази ситуация ще се повтаря отново и отново, а вие ще сте постоянно един неохотен участник в неговия план.


Когато сте били приятели с някой едно известно време или сте във връзка и са минали няколко месеца и все още не сте открили различия с дадения човек, защото той твърди, че харесва всичко, което и вие харесвате, това може да е знак за скрит нарцисизъм. Ако той харесва всичко, което и вие, ако няма различия между вас, то тогава не може да има разочарование, не може да има и ранимост. Ако вие сте толкова „еднакви“, връзката ви е изключително специална, той е специален за вас, и никой друг няма да може да го замести.


Една основна черта или по-скоро липса на черта при всеки нарцис е недостатъчната емпатия или променливата такава. В социална среда той изслушва приятелите си, дава вид, че е много заинтересован от техните проблеми, опитва се да даде съвет, дори се ангажира с оказване на помощ, но когато останете насаме, започва да се оплаква как няма време да се занимава с глупости, колко съжалява, че е обещал да помогне на приятел да оправи колата си, как изобщо всъщност не го интересува, че негова приятелка се е разделила с гаджето си и как е посмяла да му отнеме времето в мрънкане и плач. Ако ваш познат или партньор е емпатиен само, когато на него му изнася, или започва да се притеснява как поетият ангажимент афектира него и емпатията изведнъж изчезне, това е един сигурен знак за прикрита нарцистична личност.


bottom of page