top of page
Search
  • Writer's pictureДени Бояджиева

Ние избираме с кого да споделим живота си.

Има много видове любов, приятелство и интимни отношения, но какво отличава тези, в които има и духовен елемент от всички други? Според мен е липсата на зависимост и разбирането, че всяка една душа се ражда свободна и цяла.




В живота можем да се дефрагментираме поради различни причини, букет от травми и неволи, и така да се опитаме да компенсираме това вътрешно разчупване със зависимост към някой друг или любовта като цяло. Всяка една душа има право на избор. Ние избираме с кого да споделим живота си, времето си или част от тях.


Така както една душа избира нашата в един момент, тя остава свободна да избере някой друг в друг момент. Простичка истина. Не казвам, че изборите нямат последствия, не твърдя, че не болят, но ние не можем и не бива да се мъчим да контролираме или влияем на пътя на някой друг, така както той няма право да пречи на нашето развитие и нашите уроци. Любовта е свободна, както душата ни.


Да, има сложни ситуации, нещата не са черни или бели, но едно знам със сигурност, ако се опитаме да задържим обичта на всяка цена губим себе си, защото нещо, което се случва "на всяка цена" застоява, няма развитие и винаги носи повече загуба и печал.


Хората си отиват и се връщат, но най-вече хората се променят. Понякога се случва така, че човекът, с който си бил в началото се е променил и вече не ни дава това, за което бленуваме, внимание, подкрепа, да усещаме, че наистина сме важни за него. В същото време обаче, докато мислим за промяната в другия, трябва да сме със съзнанието, че и ние сме се променили. Може би и ние не сме човека от началото на връзката или брака.

Това е много често срещано явление, когато единият партньор тръгне на терапия, мине през всички процеси на дълбинно отработване и започне да излиза от състояния затлачени с години и най-вече осъзнае и погледне на живота си по съвсем различен начин.

Понякога самата терапия е изпитание за брака и отношенията, но идеята е все пак да се стремим към цялостност. Ние не сме половинки на някого, ние се раждаме с определена опитност и уроци, които сме избрали да придобием и научим. Когато ние избираме да изкараме част от земния си опит с друга душа, трябва да има взаимно уважение, разбиране и обич особено, ако държим на партньора си, учим се от него и неговия опит и искаме да останем заедно.

bottom of page