top of page
Search
  • Writer's pictureДени Бояджиева

Писмо до моите клиенти: Какво бих искала да ти споделя преди да започнеш терапия.

Updated: Jan 11, 2023

„Състраданието не е връзка между лечителя и ранения. Това е връзка между равни. Само когато познаваме добре собствената си тъмнина, можем да присъстваме в тъмнината на другите. Състраданието става реално, когато разпознаем нашата споделена човечност. “ —Пема Чодрон




Здравей,

Основно правило за нас терапевтите е да можем да общуваме откровено с нашите клиенти. Това е причината да искам да ти споделя няколко неща, ако се чудиш и притесняваш дали да започнеш терапия.


Когато ние започваме терапия за първи път, има толкова много въпроси и притеснения. Нормално е да се чувстваме уплашени и да не знаем какво да очакваме.


Ето няколко неща, които искам да ти споделя:


Ходенето на терапия е проява на смелост.

Тук съм, за да ти кажа, че знам колко е страшно да направиш първата крачка.

Но вземането на решение да се обадиш на терапевт, да му пишеш съобщение с молба за помощ е невероятно смело. Това е крачка към неизвестното, която съдържа в себе си толкова много и крие възможност за по-добър живот.


Терапевтите не съдят.

Терапевтичният кабинет е свещено и безопасно място. Мога да обещая, че няма да те съдя за нещата, които казваш. Тук се споделят много истории. Аз ценя нашата споделена човечност. Искрено се интересувам от изцелението на човешкото страдание. Искам да живееш най-добрия си живот.


Терапевтите преминават лична терапия и знаят какво е да си от другата страна.

За повечето от нас да си терапевт не е просто работа. Повечето терапевти имат опит със собственото си изцеление. Така ние се свързваме един с друг през опита и човещината. Никога не мога да разбера напълно твоето преживяване, защото то е твое, но разбирам изцяло твоята борба, защото и аз съм се борила. Преживяла съм травматични събития и излязох от другата страна. Знам какво е чувството да живееш със смазваща тревожност, с чувство за вина, със срам, с ужас. Виждам те. Била съм там.


Лечението е лична работа и отговорност.

Лечението е наша лична отговорност. Много катарзиси се случват в кабинета на терапевта, но ако не приложим наученото в живия живот, няма как да усетим качествена промяна. Лечението е работа. Изисква се смелост, отдаденост и постоянство, за да променим поведението и мислите си, нагласите и вярванията, с които сме живели цял живот. Важно е да балансираме и управляваме очакванията си и да запазим надеждата си жива. Да, ние сме способни да се излекуваме. Но трябва да сме готови на дисциплина и сериозна вътрешна работа! Необходими са редовни, многократни усилия и практика, за да се променим. Ние работим заедно, но ти си този, който върши реалната работа и поема отговорността за своя живот! Ние сме екип. Моята работа е да вървя до теб и да ти помагам да се придвижваш към целите си. Но не мога да свърша работата вместо теб! Работата, която визирам, е честност, системно явяване на терапия, ангажираност, внимание и редовно домашно! Лечението работи само, когато ТИ работиш. Трябва да осмислиш дали наистина си готов да работиш върху това, което те дърпа назад.


Понякога единственият изход е "през", за да стигнем "отвъд".

Понякога единственият изход от болката е през болката. В много случаи, за да се излекуваме, трябва да направим това, което ни плаши най-много. При тревожност това, което ни лекува често е изправянето пред страховете ни (постепенно и с помощта на терапевт). Пътят "през" е болезнен, осъзнаванията в терапия могат да ни разтърсят из основи, но има път отвъд и ние можем да се излекуваме!


Не мога да помогна, ако не си искрен с мен.

Разказването на напълно непознат за нещата, с които най-много се бориш, може да е странно на първо време. Когато се чувстваме засрамени, искаме да се скрием от другите. И последното нещо, което искаме да направим, е да кажем на нашия терапевт. Но аз не мога да чета мисли. И не мога да помогна, ако не знам цялата история. А за да излекуваме и да се преборим със срама, трябва да поговорим за това, което ни кара да се чувстваме така. Ако не си готов да говориш за определени теми, това също е в реда на нещата. Просто ми обърни внимание, че има и други детайли, допринасящи за пълната картина, за които все още не си готов да говориш. Когато си готов, аз ще бъда тук за теб.


Пътят на терапията не е линеен.

Повечето хора имат това очакване, че ще отидат на терапия и непрекъснато ще се подобряват, докато не се почувстват по-добре. За съжаление невинаги е така. Има неравности по пътя. Това, че пътуването ти е нелинейно, не го прави по-малко полезно. И дори когато има неравности, все още се приближаваш до мястото, където искаш да бъдеш. Тук съм, за да минаваме заедно през неравностите и да празнуваме по време на върховете. И двете са важна част от твоето пътуване. Има фази през които минаваме по време на терапевтичен процес. Да признаем, че имаме проблем е само първата крачка. Учим се как да съществуваме с този проблем, да го разбираме, да боравим с него, да разберем защо е станал част от нас и кои наши преживявания и избори са го задълбочили. Учим се да поемаме отговорност, да участваме автентично в живота си такъв, какъвто е, преди да започнем да го променяме и да приемем, че има части от него, които са се случили и не можем да се върнем назад във времето и да преживеем различно. Центрираме се в духа, а не в егото. Научаваме се да обичаме себе си, да сме си приятели, да прегръщаме и разбираме себе си, дори когато не сме най-добрата си версия, дори когато реагираме от позицията на една незряла част от нас - вътрешното дете, което стои наранено и иска да бъде чуто. Учим се също да осветляваме Сянката, да откриваме защитните механизми, които са ни помогнали да оцелеем, но вече не ни служат и ни спират по пътя към радостта; да преработваме възпитателните си модели, травмите си, начина, по който те все още влияят на живота ни, появяват се в ежедневието ни и го управляват несъзнателно. Малко по малко, стъпка по стъпка стигаме до фазата на приемането, на интеграцията, на цялостта.


Можеш да се излекуваш!

Толкова много хора идват на терапия, мислейки, че са счупени, че не могат да си помогнат, че проблемите им никога не могат да бъдат решени. Това, което знам е, че терапията помага за много неща, с които хората се борят. Докато работиш върху себе си отдадено няма причина да не можеш да се възстановиш. Ти не си счупен! Изцелението не означава, че се „поправяш“. То означава, че терапевтът ти помага да разбереш какво е важно за теб и да направиш значими стъпки към твоите цели. Прекрасен си такъв, какъвто си и си способен да израснеш, да се трансформираш, да се въздигнеш над всичко, което пречи на твоето щастие и радост!


Заключителни думи...

Намирам за такава огромна привилегия да работя с хора, да ги насоча как да направят живота си по-добър. Всеки човек, на когото попадам, притежава уникални силни страни, таланти и качества. Искам да знаеш, че това не е просто работа за мен, а призвание. Искам да живееш най-добрия си живот!


Благодаря ти, че ме избра за спътник в това така уникално начинание! Благодаря за доверието!


Когато си готов, аз ще бъда тук.


С уважение и признателност,


Дени


За повече информация за метода ми на работа, индивидуални и онлайн консултации, нещата, на които държа от страна на клиента, времетраене и цена на сесиите, можеш да прочетеш тук: https://www.deniboyadzhieva.com/kontakti

bottom of page