top of page
Search
  • Writer's pictureДени Бояджиева

Колко важен е вътрешният свят...

Всеки от нас, стига да иска, може да открие и да развие вътрешния си свят. Докато той остава непонятен за нас, докато слагаме бариера между нас и чувствата ни, докато не сме готови да опознаем себе си и да проникнем в дълбините си, всички неща, които ни се случват ще изглеждат сякаш идват отвън.




Защо нямам партньор? Защо не съм успешен в работата си? Защо реагирах така в тази ситуация? Тези въпроси ще получат отговор само ако вдигнем бариерите и отворим сърцето и душата си. Дотогава единственият отговор ще бъде или "Не знам" или "Нямам късмет".

Да опознаеш себе си, не е абстрактно понятие, но няма готова рецепта. Да опознаеш себе си започва там, където бариерата, която сме сложили, е започнала да се пропуква. Когато се чувстваме самотни и вече не можем да търпим самотата си, когато сменяме поредната работа, когато нещо друго неприятно ни се случва отново и отново трябва да се обърнем не навън, а навътре.

Какво харесваме ние? С кои възгледи сме съгласни и защо? Кое ни плаши, кое ни разстройва? Обичаме ли себе си? Кога за последно се почувствахме щастливи? Нека се предивикаме да намерим отговора, защото именно това са по-важните въпроси. Това са въпросите -врата за разрешаване на проблемите дошли на пръв поглед "отвън".

Развиването на вътрешния ни свят, опознаването му, е от решаващо значение за нас. Когато сме прекъснали връзката си с него ставаме неспокойни, искаме постоянно да сме обградени с хора и не можем да бъдем сами, не чуваме мислите си или те ни се струват елементарни, оплакваме се, че животът е повърхностен и скучен, докато всъщност ние сме отрязали връзката си с него. Защо сме го направили е също важен въпрос, който може да се постави по време на терапия, а отговорът наистина е способен да промени всичко за по-добро.

bottom of page