top of page
Search
  • Writer's pictureДени Бояджиева

Разлика между нарцисист и нарцистично поведение: Три разграничения.

Нарцисистът е човек, който често е егоцентричен, насилствен, манипулативен. Въз основа на множеството описания на нарцисизма и различните му подвидове (явно, прикрито, пасивно-агресивно) почти всеки изглежда способен да бъде нарцисист, поне в някои случаи. За да се избегнат обобщения и да се разгледа нарцисизмът по-критично, е важно да се разграничи нарцистичното поведение от патологичния нарцисизъм.


Повечето хора показват нарцистично поведение понякога, което не означава непременно, че имат нарцистично личностно разстройство. Това, което отличава определено нарцистично поведение от патологичния нарцисизъм е честотата, интензивността и продължителността. Докато някои хора могат да проявяват нарцистични черти от време на време, патологичният нарцисист рутинно използва деструктивни нарцистични тактики, за да спечели фалшиво превъзходство и да използва връзките, които има за своя изгода. Ето два примера за нарцистично поведение, което не е патологичен нарцисизъм: 1. Колега на работното място получава публична похвала от ръководството и няколко дни след това се държи егоистично и започва играе роля на „шефа“. След седмица обаче този ситуационен нарцисизъм отстъпва и колегата отново се връща към съвместна екипна работа. 2. Приятел, който наскоро е влязъл в романтична връзка непрекъснато говори за новооткритата си любов, която доминира разговорите с приятелите му. Той дори проявява надутост към тези от тях, които не са все още женени, като им се подиграва, прави хапливи коментари и забележки. След като получи конструктивна обратна връзка обаче, той осъзнава своята нечувствителност, извинява се на приятелите си и се опитва да бъде по-разбиращ и емпатиен. И в двата примера участващите лица могат да бъдат характеризирани като показващи нарцистични черти, но те не са нарцисисти. Тези примери са моментни състояния, в които липсва добра преценка.

Патологичният нарцисист, от друга страна, често целенасочено и умишлено предизвиква токсична среда и вредни взаимоотношения, всичко с цел да експлоатира другите, за да служи на собствения си интерес. В допълнение към често срещаните нарцистични черти като фалшиво превъзходство, надутост и висока нечувствителност, патологичният нарцисист има тенденция да проявява и един или повече от следните пет набора от недостатъци на характера: 1. Чести лъжи и преувеличения: Много патологични нарцисисти обикновено разпространяват лъжи, за да изглеждат добре, а другите да изглеждат зле. Те често прибягват до изкривяване на факти, подвеждащи твърдения, лични нападки, обвинения и принуда, за да постигнат своите цели. Те също така разчитат на тези тактики, за да повишат крехкото си самочувствие.

2. Нарцисистът винаги има право и нуждите му са на първо място: Хроничните нарцисисти често очакват другите да бъдат на тяхно разположение и да изпълняват всяка тяхна нужда. Те изискват постоянно внимание и валидиране и могат лесно да се разстроят, когато не получат това, което очакват. Нарцисистът вярва, че другите са му длъжни, че светът се върти около него. 3. Нарушаване на правилата и преминаване на границите: Една от най-ярките черти на патологичният нарцисист е, че той вярва, че е „над закона“ и „изключение от правилото“, което му дава право да нарушава границите в обществения живот, а и във връзките си. Мислите и чувствата на другите хора се пренебрегват. 4. Отрицателни емоции и обезсилване: Хроничните нарцисисти се радват, когато провокират негативни емоции, защото така успяват да накарат другите да се чувстват неадекватни и установяват психологически контрол. Показателно е, че те често обвиняват и презират жертвите си. 5. Манипулация и използване на другите като продължение на себе си: Патологичните нарцисисти манипулират, за да постигнат своите цели. За тях другите хора съществуват като продължение на техните егоистични машинации и биват използвани по желание. Обичайните манипулативни модели включват неискрено ласкателство, налагане, прехвърляне на вината, безпочвени обвинения, унижение, техниката газлайтинг (жертвата е провокирана да се съмнява в обективността на своите възприятия и на трезвата си преценка) и различни видове заплахи. Хроничните нарцисисти не се свързват с никого на емоционално ниво, те използват. Може ли някой с нарцистични тенденции да се промени към по-добро? Може би. Но само ако той или тя е наясно със състоянието си и желае да премине през смелия процес на самооткриването.


Ако смятате, че тази статия може да бъде полезна на някого, моля ви, споделете я, за да достигне и да е в полза на повече хора! Безкрайни благодарности!


Използвани източници за написването на тази статия:


Comments


bottom of page