top of page
Емоционалното пристрастяване: Защо драмата и хаосът ни следват в живота?
18:48

Емоционалното пристрастяване: Защо драмата и хаосът ни следват в живота?

Здравейте и добре дошли отново тук в това онлайн терапевтично пространство :) Днес ще си говорим за емоционалното пристрастяване или пристрастяването към определена емоция/емоции. Когато травмите ни останат неадресирани, ние пречупваме света винаги през тях, виждаме нашата лична история единствено през травмата, нямаме регулация и това оформя нашите емоционални отговори, както и състоянието на нервната ни система. Може би най-малко разбираната зависимост е емоционалната зависимост. Емоциите не са просто нещо, което се „случва“: те са напълно телесен процес. Емоциите променят нервната ни система. Физиологията на нашето тяло се променя, когато невротрансмитерите, предизвикани от дадена емоция, се освобождават. Тялото става зависимо от тази физическа реакция. Нашият мозък се научава да жадува чувствата асоциирани с травма – отговорите ни. Това е затвореният кръг на емоционалното пристрастяване. Надявам се това видео да ви е полезно. Можете да ме посетите на: https://www.deniboyadzhieva.com/kontakti или фейсбук страницата ми: Дени Бояджиева Благодаря! :)
Факторите в нарцистичния стил: Как се създава нарцисиста и може ли да се промени?
19:56

Факторите в нарцистичния стил: Как се създава нарцисиста и може ли да се промени?

Здравейте, благодаря ви, че сте тук. Днес ще продължим темата за нарцисистите, ще я разширим и допълним. И така, големият въпрос, който всеки си задава, е дали нарцисистите се раждат по този начин или са продукт на средата? Това е голям въпрос и съм го получавала много пъти като коментар или е задаван по време на сесии в контекста на – Ако нарцисистът е създаден от средата, от възпитанието, мога ли да го спася? Мога ли да го променя? Искам да подчертая нещо в това видео и то е следното - не е наша работа да спасяваме, да променяме възрастен човек и да поемаме отговорността за неговата вътрешна работа върху плещите си. Да, знаейки как се създава нарцисиста, може да го съжалим, но това не е причина да останем в насилието и емоционалното пренебрегване. Травмата не е извинение, за да нараняваме, малтретираме и дехуманизираме друго човешко същество. Можем да научим откъде идват тези модели, но ние като жертва на нарцисистите не можем да ги променим, колкото и любов да им даваме. За да се промени една личност тя трябва сама да поиска това. Надявам се това видео да ви е интересно и полезно! Да ви обогати и да ви отговори на някои въпроси. Можете да ме посетите и на: https://www.deniboyadzhieva.com, където имам много статии по темата за нарцисизма и не само. За работата ми и връзка с мен https://www.deniboyadzhieva.com/kontakti или фейсбук страницата ми: Дени Бояджиева Благодаря и до скоро виждане в следващото видео! :)
Свързване през травмата: Защо оставаме в токсични връзки?
15:51

Свързване през травмата: Защо оставаме в токсични връзки?

Според мен липсва осведоменост защо хората влизат в токсични или нездравословни динамики във взаимоотношенията. Нашите взаимоотношения са проява на това, което сме научили за тях като деца. Начинът, по който общуваме. Границите, които имаме или по-често нямаме, нивото ни на доверие и способността ни да бъдем уязвими с друго човешко същество. Всичко те са улики към нашия вътрешен свят и моделите заложени в нас. Частички от необятния пъзел, който сме ние самите. Типът хора, които ни привличат, е прозорец към всичко в нас, което се нуждае от нашето внимание и изцеление. Огледало на нашето минало, на семейната динамика, в която сме израснали и родовите ни травми. Така се създава модела на нашата неразрешена травма. Да бъдем радикално честни със себе си, ни позволява да видим моделите, които ни управляват. Да бъдем съзнателни за тях е изключително лечебно. Надявам се това видео да е интересно и полезно :) Още за свързването през травмата можете да прочетете на: https://www.deniboyadzhieva.com/post/the-right-mirror-trauma-bonding Можете да ме посетите на: https://www.deniboyadzhieva.com/kontakti или фейсбук страницата ми: Дени Бояджиева Благодаря! :)
bottom of page